ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ  -     ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΕΣ ΙΔΙΕΣ !

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙ Ο ΠΤΗΝΟ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ ;

Ζωοτροφές είναι τα ομοιογενή μίγματα πρώτων υλών ζωοτροφών φυτικής προέλευσης δηλαδή αραβόσιτου, σταριού, κριθαριού, βρώμης, πιτύρων, τριφυλλιού, σογιάλευρου, βαμβακόπιτας, κλπ, με πρώτες ύλες ανόργανης προέλευσης δηλαδή μαρμαρόσκονη, φωσφορικά άλατα, κλπ καθώς και βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Ο ρόλος των ζωοτροφών είναι σπουδαίος και ουσιαστικός για την προστασία της διατροφικής αλυσίδας του ανθρώπου, τελικού καταναλωτή των ζωοκομικών προϊόντων, δηλαδή των αυγών, του γάλακτος, του κρέατος, των τυροκομικών προϊόντων και των αλλαντικών, συνεπώς και για την διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας.

Κάθε οργανισμός έχει συγκεκριμένες ανάγκες ισορροπημένης διατροφής (σε πρωτεΐνες, λιπαρά, κυτταρίνες, ασβέστιο, φωσφόρο κλπ), για να ζει και να αποδίδει φυσιολογικά.  Όπως ο άνθρωπος έχει διαφορετικές ανάγκες ανάλογα με την ηλικία, το φύλλο, την εποχή, την δραστηριότητα, το περιβάλλον που ζει, έτσι και τα ζώα, παραγωγικά και μη, έχουν ανάλογες ανάγκες.

Ειδικότερα όσον αφορά τα παραγωγικά ζώα, η ανάγκη για σωστή, υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, είναι επιτακτική, αφού τα ζωοκομικά προϊόντα, καταλήγουν στο πιάτο μας.  Ταυτόχρονα η σωστή, υγιεινή και ισορροπημένη ζωοτροφή, εξασφαλίζει το εισόδημα του  πτηνο-κτηνοτρόφου, διότι προφυλάσσει την υγεία και την φυσική κατάσταση του κοπαδιού του, επιτυγχάνοντας υψηλή απόδοση σε άριστης ποιότητας ζωοκομικά προϊόντα, με σωστή και οικονομική δαπάνη διατροφής..

Η μορφή των ζωοτροφών, μπορεί να είναι: αλευρώδης, τρίμματα,  σύμπηκτα (πέλλετς),  flakes (νιφάδες) και μίγμα αυτών (π.χ. πελλετς & flakes). 

Η μορφή της ζωοτροφής διαφέρει, αναλόγως του ζώου για το οποίο προορίζεται.  Η σωστή μορφή επηρεάζει αυξητικά την μετατρεψιμότητα της τροφής από το ζώο συνεπώς αυξάνεται η απόδοση του ζώου, ταυτόχρονα βελτιώνεται η ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος και προστατεύεται συντοχρόνως η υγεία του ζώου.  Για παράδειγμα για τα αιγοπρόβατα, είναι απαγορευτική η ζωοτροφή σε αλευρώδη μορφή διότι εισπνέεται, με αποτέλεσμα να βλάπτει το αναπνευστικό σύστημα και να ασθενεί ή εξασθενεί το ζώο. Αντιθέτως ζωοτροφή σε μορφή πέλλετς προστατεύει το αναπνευστικό, βοηθά στον  απαραίτητα καλό μηρυκασμό (όπως το απαιτεί η φύση του ζώου) και στην περίπτωση των γαλακτοπαραγωγών προβατίνων μαζί με χονδροειδή τροφή αυξάνει τα λιπαρά του γάλακτος.  Επίσης μειώνεται η απώλεια τροφής, διότι όταν αυτή είναι σε πέλλετς, το ζώο βρίσκει και τον τελευταίο κόκκο και τον τρώει.

Τα μέσα παραγωγής των ζωοτροφών, δηλαδή ο μηχανολογικός εξοπλισμός με τον οποίο παράγονται, είναι εξαιρετικά σημαντικός διότι με το σωστό σύγχρονο εξοπλισμό επιτυγχάνεται: η σωστή άλεση, η ομοιογενής ανάμειξη των πρώτων υλών, η σωστή πελλετοποίηση με ξηρό ατμό  που (α) συμβάλει στην αποστείρωση της ζωοτροφής και (β) αποκλείει τα χημικά πρόσθετα (συγκολλητικά), που συνολικά συνεπάγονται την παραγωγή ζωοτροφής ,το ίδιο θρεπτική και υγιεινή στο σύνολό της διότι δεν διαχωρίζονται τα υλικά.

Το αντίθετο συμβαίνει με τις ερασιτεχνικές παραγωγές, που με ημίμετρα και με  ελλιπή έως ανύπαρκτο μηχανολογικό εξοπλισμό, παράγουν ζωοτροφές που στερούνται σωστής άλεσης και ομοιογενούς ανάμειξης, με αποτέλεσμα, διάφορα μέρη της ζωοτροφής, να έχουν διαφορετική θρεπτικότητα και αμφίβολη υγιεινή.

            Η Ελληνική και η Κοινοτική Νομοθεσία, έχουν κατατάξει τις Ζωοτροφές στα Τρόφιμα και γι’ αυτό η Νομοθεσία που διέπει την παραγωγή, αποθήκευση, διατήρηση, συσκευασία, σήμανση, διάθεση κλπ. των ζωοτροφών, είναι εξαιρετικά αυστηρή ανάλογη με αυτή των Τροφίμων που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση.

Επειδή λοιπόν η Ζωοτροφή είναι Τρόφιμο, και επειδή όλες οι ζωοτροφές δεν είναι ίδιες, ο υποψήφιος αγοραστής πτηνο-κτηνοτρόφος θα πρέπει να γνωρίζει τις προϋποθέσεις για την παραγωγή και χρήση τους!  

Που σημαίνει ότι:

  1. Οι ζωοτροφές επιτρέπεται να παράγονται από τις βιομηχανίες και βιοτεχνίες ζωοτροφών που διαθέτουν Κωδικό Έγκρισης ή Εγγραφής Παρασκευαστή Ζωοτροφών, οι οποίες υποχρεούνται να τηρούν αρχές HACCP, διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό και  προσωπικό ώστε να είναι δυνατόν να παράγονται ασφαλείς και ποιοτικές ζωοτροφές, και που ελέγχονται τακτικά από Εθνικούς και Κοινοτικούς Φορείς. 
  1. Η ζωοτροφή πρέπει να είναι ισορροπημένη, δηλαδή να προέρχεται από την ανάμειξη ευγενών πρώτων υλών, στις σωστές αναλογίες, ανάλογα με το είδος του ζώου π.χ. παμφάγο ή χορτοφάγο, μηρυκαστικό, μονογαστρικό, την ηλικία π.χ. ανήλικο (νεοσσός) ή ενήλικο, το στάδιο εκτροφής (παραγωγική ή ξηρά περίοδος), τις παραγωγικές δυνατότητες της ράτσας, το είδος εκτροφής (οικόσιτη, ημι-επαγγελματική, επαγγελματική)
  1. Η ζωοτροφή οφείλει να μην δημιουργεί κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων, και να είναι:

-         Υγιεινή, απαλλαγμένη από Αφλατοξίνες, Ωχρατοξίνη, Βαρέα Μέταλλα, Φυτοφάρμακα, Ζιζανιοκτόνα, τοξίνες και ουσίες ιδιαιτέρως επιβλαβείς, που μεταβολίζονται στα ζώα και στην συνέχεια μολύνουν τα ζωοκομικά προϊόντα και τελικά και τον ίδιο τον άνθρωπο-τελικό καταναλωτή αυτών,  και

-         Ανόθευτη, σύμφωνη με τα συναλλακτικά ήθη.

  1. Επειδή η Ζωοτροφή επαναλαμβάνουμε είναι Τρόφιμο ο αγοραστής δεν πρέπει να αγοράζει μίγματα ζωοτροφών ή πρώτες ύλες για την παραγωγή ζωοτροφών, αν ο σάκκος ή η καρτέλα πάνω στο σάκκο δεν αναφέρει με ανεξίτηλα, ευανάγνωστα και ευδιάκριτα γράμματα, τουλάχιστον στην Ελληνική γλώσσα τις παρακάτω υποχρεωτικές ενδείξεις:


-         την επωνυμία της εταιρείας που την παράγει, διεύθυνση και τηλέφωνα,

-         τον κωδικό έγκρισης ή εγγραφής της παραγωγού εταιρείας,

-         την κατηγορία της ζωοτροφής,

-         αν είναι πλήρης ή συμπληρωματική ζωοτροφή,

-         το είδος & το παραγωγικό στάδιο του ζώου για το οποίο προορίζεται,

-         τις πρώτες ύλες από τις οποίες παράγεται,

-         τις πρόσθετες ύλες (βιταμίνες, ιχνοστοιχεία),

-         την χημική ανάλυση (ολικές αζωτούχες ουσίες δηλαδή πρωτεΐνες, ολικές λιπαρές ουσίες, ολικές ινώδεις ουσίες δηλαδή κυτταρίνη, τέφρα, υγρασία, ασβέστιο, φώσφορο, κλπ),

-         το βάρος,

-         την ανάλωση κατά προτίμηση έως …. (ημερομηνία),

-         τον αριθμός παρτίδας,

-         τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (αν περιέχει),

-         κάποια ενδεχομένως ειδική οδηγία.

  1. Οι ζωοτροφές πρέπει να διατίθενται με τρόπο που να μη δημιουργεί πλάνη, αποδίδοντας για παράδειγμα στην ζωοτροφή ιδιότητες που δεν έχει ή υπαινίσσοντας ότι έχει ειδικά χαρακτηριστικά (πχ. Οικολογική εάν δεν είναι)

            Η ορθή και έντιμη παραγωγή ζωοτροφών και η προσεκτική - επιμελής επιλογή των αγοραζόμενων ζωοτροφών, έχουν πολλαπλά ευνοϊκά αποτελέσματα.   Στηρίζει: τον Έλληνα Πτηνο-Κτηνοτρόφο, τον Έλληνα Έμπορο, τον Έλληνα Παραγωγό Ζωοτροφών.  Προστατεύει τον Έλληνα Καταναλωτή ζωοκομικών προϊόντων, άρα συνολικά προστατεύει την Δημόσια Υγεία.  Προάγει τον Πρωτογενή και Δευτερογενή Τομέα Παραγωγής καθώς και το Εμπόριο στην Πατρίδα μας.  Στηρίζει την Ελληνική Οικονομία που τόσο πολύ το έχει ανάγκη.

Επιστημονικό Τμήμα

ΦΥΡΚΟ Α.Β.Ε.Ε. ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ